Saturday, January 18, 2014

Malaysia “Syurga Makanan” Harus Dikekalkan


Makanan sangat penting dalam kehidupan manusia moden sekarang. Jenis makanan rakyat Malaysia dapat dibahagikan kepada makanan moden dan makanan tradisional. Hal ini demikian kerana masyarakat Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum dan keturunan. Setiap kaum mempunyai jenis-jenis makanannya yang tersendiri. Oleh itu, makanan tradisional mesti dikekalkan kerana kepentingannya amat banyak.

Salah satu kepentingan makanan tradisional berkait rapat dengan jati diri negara kita. Dengan adanya makanan tradisional ini, orang asing akan mengenali budaya negara kita dengan lebih dekat. Orang asing yang menikmatinya akan menghormati cita rasa kegemaran rakyat kita. Selain itu, sudah pasti ada yang berminat untuk terus menikmatinya. Hal ini sekaligus membantu mengekalkan dan meningkatkan populariti makanan tradisional.

Seterusnya, makanan tradisional yang terus dikekalkan itu penting supaya generasi yang akan datang tidak melupakannya. Sebagai contoh, makanan tradisional orang Melayu seperti rendang, sate, tempe, rojak, lontong, sambal tumis, tempoyak, dodol, otak-otak, onde-onde, dan banyak lagi akan pupus suatu masa nanti sekiranya tidak dikekalkan.  Sekiranya usaha ini tidak dilakukan sekarang, kemungkinan besar pada suatu hari nanti generasi baru tidak dapat lagi mengenali makanan-makanan tradisional ini. Hal ini kerana makanan segera seperti Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonald, Sugar Bun, Pizza Hut, dan sebagainya kini sedang menguasai menu makanan anak-anak muda kita.

Pengekalan makanan tradisional dalam amalan pemakanan masyarakat Malaysia akan memastikan makanan tradisional itu tidak lenyap ditelan oleh zaman. Pengekalan makanan tradisional ini dapat juga merangsang industri pengeluaran makanan-makanan tradisional secara komersial. Misalnya, sate akan dapat difrancaiskan ke seluruh dunia sekiranya usaha yang bersungguh-sungguh dilakukan bagi mempopularkan makanan ini dalam kalangan warga asing. Sekiranya budaya makan makanan segera dapat diterapkan dalam kalangan masyarakat kita, begitu jugalah sebaliknya. Makanan tradisional kita dapat diperkenalkan sebagai makanan popular di luar negara.

Selain itu, makanan-makanan tradisional yang terus dikekalkan ini secara tidak langsung dapat juga menambah kepelbagaian pilihan sajian masyarakat kita. Hal ini juga sekali gus memudahkan pihak pengusaha hotel dan katering menyediakan sajian makanan yang pelbagai. Keadaan seperti ini penting agar mereka dapat memenuhi kehendak para pelanggan yang terdiri daripada berbagai-bagai bangsa, sama ada rakyat setempat mahupun warga asing.

Kesimpulannya, makanan tradisional tetap mempunyai nilainya yang tersendiri. Faedahnya banyak apabila kita mengekalkan amalan pemakanan makanan tradisional ini. Dengan adanya sikap seperti ini, warisan nenek moyang kita akan kekal terpelihara.


Kepelbagaian Makanan Suku Kaum di Negeri Bawah Bayu

Masyarakat Sabah telah dianugerahkan dengan pelbagai jenis makanan. Ini adalah kerana keadaan semulajadi bentuk muka buminya banyak membekalkan sumber pencarian makanan. Contohnya, laut dan sungai yang dibekalkan dengan pelbagai jenis ikan, udang dan sebagainya, hutan rimba yang ditumbuhi dengan pelbagai jenis tumbuhan liar, herba, buah-buahan dan didiami pelbagai jenis hidupan liar. Masyarakat tempatan Sabah telah memperkenalkan pelbagai jenis makanan tradisi. Kebiasaan ini diamalkan oleh lebih dari tiga puluh golongan etnik yang mana lebih dipengaruhi dengan cara hidup dan keadaan persekitaran tempat tinggal etnik tertentu.  
     
Makanan bagi sesuatu kaum merupakan identiti dan pengenalan sesuatu kaum. Terdapat banyak jenis makanan dalam masyarakat Kadazandusun. Biasanya kita dapat melihat pelbagai jenis hidangan ini di musim perayaan seperti Pesta Kaamatan yang dirayakan setiap tahun iaitu 30 dan 31 Mei. Selain perayaan, biasanya suku kaum Kadazandusun yang tinggal di kampung, masih mengamalkan cara masakan atau hidangan secara tradisional ini. Kita juga dapat melihat dan merasa hidangan seumpama ini pada masa upacara seperti perkahwinan dan majlis lain di adakan oleh suku kaum Kadazandusun.Sesungguhnya makanan tradisional bagi kaum Kadazandusun ini amat berbeza dari kaum yang lain terdapat di negeri Sabah. Selain makanan ini lazat, sudah tentu ianya juga mempunyai keunikannya yang tersendiri.



Kaum Bajau

Putu
    
Kilau

        Kaum Bajau sangat terkenal dengan cara pemakanan mereka yang lebih bersifat tradisional dan semula jadi. Secara umumnya, ubi kayu merupakan sumber makanan mereka yang utama. Daripada ubi kayu tersebutlah masyarakat Bajau mempelbagaikan jenis hidangan makanan mereka. Antaranya ialah putu dan tompe (sinanglat). Kebiasaannya masyarakat Bajau menikmati makanan asas mereka dengan makanan laut seperti ikan, rumpai laut, sotong, landak laut, udang dan sebagainya. Selain itu, masyarakat Bajau juga turut terkenal dengan makanan seperti kilau, latok, dan sagol. Makanan ini boleh didapati di perkampungan masyarakat Bajau seperti di Semporna, Kota Belud, Tawau dan daerah lain. 

Kaum Kadazandusun 

nonsom bambangan


Pinasakan

Tuhau

Hinava
         Masyarakat kaum Kadazandusun di Sabah telah mengamalkan cara pemakanan Tradisi sejak turun-temurun dan masih diamalkan sehingga hari ini. Antara makanan tradisi yang terkenal di kalangan kaum Kadazandusun ialah Hinava, Noonsom, Pinaasakan dan Sup Manuk Lihing. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara mengikut kebiasaan amalan tradisi Kaum Kadazandusun.

      Hinava merupakan makanan yang paling popular di kalangan kaum Kadazandusun. Bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah Isi ikan ( Ikan Tenggiri ) dihiris halus, biji buah bambangan yang telah diparut, cili merah, halia, bawang merah , limau kapas dan garam.

      Noonsom lebih dikenali sebagai jeruk dalam Bahasa Melayu. Terdapat beberapa jenis Noonsom yang telah diperkenalkan oleh Kaum Kadazandusun. Antara yang paling popular ialah Noonsom Sada (Ikan), Noonsom Bambangan dan Noonsom Tuhau. Noonsom Sada ialah Ikan yang digunakan ialah jenis ikan air tawar, dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi (ditumbuk ), nasi dan garam. Campurkan kesemua bahan dan diisi ke dalam bekas botol/tajau kecil dan biarkan selama sepuluh atau dua belas hari sehingga boleh dimakan. Noonsom Bambangan - Isi Buah Bambangan dihiris dan dicampur dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua bahan dicampurkan, isikan ke dalam bekas botol atau tajau kecil dan biarkan selama seminggu sebelum dimakan. Noonsom Tuhau - Isi Tuhau dihiris halus dan dijeruk dengan cuka, garam dan cili merah. Apabila kesemua bahan telah dicampurkan, isikan ke dalam bekas botol dan biarkan beberapa minit sebelum dihidangkan.

    Pinasakan juga merupakan makanan tradisional kaum kadazandusun. Antara bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah ikan ( ikan air tawar/ikan air laut ) , dibersihkan dan dicampur dengan sedikit biji kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau buah asam 'takob-bakob' , garam, serbuk perasa dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sehingga air hampir kering. Kebiasaannya pinasakan dimakan dengan nasi.
Kepelbagaian makanan masyarakat kadazandusun inilah yang menjadi salah satu lambang identiti masyarakat kadazandusun itu sendiri. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab mereka mengekalkan makanan tradisional supaya tidak dilupakan oleh generasi kita.  

Kaum Bugis

Burasak

Borobbok

No comments:

Post a Comment